vineri, 30 septembrie 2011

despre telefoane

Cică Nokia închid fabrica din Cluj şi o să concedieze vreo 2000 de angajaţi. Am notat următoarele opinii exprimate în presa noastră:
1. Se pare că această fabrică are o contributie semnificativă la exporturile României. Cineva şi-a pus problema cum naiba de România, odată "grânarul Europei", exportă mai multe telefoane decât produse agricole. De acord.
2. Firmele private fac profit, nu protecţie socială. Dacă fabrica nu e profitabilă se închide. E criză, toată lumea o duce rău şi Nokia o duce rău în special. Recent au pus director pe unu' de are legături cu Microsoft şi a început să le promoveze sistemul de operare, care are o cotă de piaţă foarte mică. În ziua respectivă acţiunile Nokia au scăzut cu ceva gen 15%. Lumea nu mai merge pe telefoane, merge pe smart phones cu Android şi iOS.
3. E fascinant cum Nokia a trebuit să le plătească angajaţilor în total 200 de milioane de euro când au închis fabrica din Germania, de două ori şi ceva mai mult decât investiţia în fabrica de la noi.
4. Oamenii se plâng că n-o să-şi mai găsească de muncă "la vârsta asta". Bullshit. Acum 3 ani cum şi-au găsit? Iar Nokia e un nume destul de mare şi atârnă greu la CV.
5. O să vină alţi investitori. Să vină. Trebuie să devenim mai competitivi.
Părerea mea? E criză, e nasol, asta e.

2 comentarii:

  1. CV
    Nume: Gheorghe
    Domiciuliu: Jucu, Jud. Cluj
    Experienţă profesională:
    * 1970 - 2008: inginer responasabil cu managementul bovinelor, ferma proprie
    * 2008 - 2011: ofiţer responsabil cu securitatea, Nokia
    Trăsături personale:
    * capacitate deosebită de relaţionare interpersonală
    * viziune capitalistă

    RăspundețiȘtergere
  2. Hey, sa ne bucuram! La noi mana de lucru e inca mai ieftina decat in alte tari europene care au si mai putine fabrici.

    RăspundețiȘtergere