luni, 11 iulie 2011

despre internet

Am mai comentat că în Germania la cămin Internetul e măsurat şi limitat. Cartele de Internet mobil cu trafic nelimitat n-am găsit. Nici n-am căutat prea mult ce-i drept. Adică sunt dar iti limiteaza grav viteza dacă transferi peste X.
Eu nu pot să înţeleg cum în România şi-n Coreea de Sud se poate să ai Internet peste tot aproape gratis şi nelimitat şi-n ţări occidentale civilizate nu. Adică înţeleg dar tot injust mi se pare.
Băi: deci se ia o fibră, sau un mănunchi de fibre, care se leagă într-un router şi se dă net la populaţie. Routeru' stă într-un dulap într-o cameră tot timpu', fibra stă în canal tot timpu'. Nu dispare routeru' din dulap dacă nu transfer date prin el, nici fibra din canal. Nu plăteşti chirie mai mică nu te costă materialele mai puţin. Nici măcar nu consumă semnificativ mai puţin curent. Nu costă mai mult să transferi date şi nu costă mai puţin să nu transferi, decât dacă umfli preţu' artificial ca un nenorocit împuţit. Ce pachetu' meu e aşa de greu de înţeles conceptu' de sârmă închiriată, prin care transfer cât şi ce vrea racheta mea? Sunteţi pe reţeaua centrului de cercetare. Bine. Vă e frică să nu stea tot poporu' pe torenţi să vă înfunde ţeava. Bun, vă înţeleg. Există o chestie numită QoS (Calitatea la Servici' care este) cu care puteţi prioritiza traficul important sau puteţi limita viteza de transfer pentru studenţii din cămin, fără să fie nevoie să limitaţi volumul total. Greu. Complicat. Mai simplu e de implementat sistemul de monitorizare cu grafice de tot felul pe site. Bun. Trecem şi peste asta, 1G pe zi să zicem că-i suficient, deşi dacă vreau să trag de-acasă o maşină virtuală de 10G că am nevoie de ea în scopuri ştiinţifice şi de cercetare, ţeapă. O trimit prin poştă pe DVD.
Faza cu transferul să zicem că v-o impun ăia de vă dau ţeva s-o daţi mai departe să sugem şi noi plebea nişte biţi din ea, am înţeles. Da' serveru' de DNS de ce căcatu' meu ia 3 până la 5 secunde să rezolve un domeniu? Cumva logaţi siturile pe care intru şi vă e discu' lent, sau cum? Că numai la prostii de genul ăsta mă pot gândi. E un polizei acolo care vede: Răzvan vrea să acceseze blogger.com. Îi daţi voie? şi îi ia 3 până la 5 secunde să dea Ja. Pentru cei ce aveţi probleme de genul ăsta, recomand înlocuirea serverelor de DNS date te "ISP" cu cele de la OpenDNS. Sper că nu încalc dreq vreo regulă pe treaba asta.
Bun, înţeleg şi că nu sunteţi în stare să administraţi un nenorocit de server DNS. Mă dar nici o mufă UTP nu sunteţi în stare să cablaţi da-v-aş foc la valiză? Orice prost învaţă la şcoală sau de la vecinu' de bloc sau de pe Uichipedia să facă un cablu UTP. În Germania nu se învaţă. Vreau să bag şi eu un cablu mai lung în priză să pot sta cu leptopu'n pat. Nu se poate. Îţi trebuie un cablu special, scrie şi pe site la ei, în care perechea maro se crossoveruieşte cu aia portocalie (asta trebuie să vezi singur nu mai scrie pe site). DE CE?! Intenţionat? De idioţi? De cretini? De vest-europeni? Ca să nu intre hoţii pe geam să tragă cablu până-n maşina din parcare să fure net?
EDIT: Hai să inversăm şi faza cu împământarea la priză şi să facem clanţa să se mişte-n sus ca să deschidă uşa, dacă tot ne căcăm în ele de standarde. Chiar, m-a pocnit paranoia, ar trebui să verific să nu mă curentez dreq.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu