joi, 7 iulie 2011

Despre gunoi

După cum am mai spus în Germania gunoiul e ultracategorizat: ziare, ambalaje, "bio", sticle de 3 feluri şi gunoi menajer.
Azi se curăţă strada. Se vine cu o suflătoare care ridică noroiul acumulat lângă bordură, după care se curăţă. Lucrătorii de la salubritate, că în Germania nu poţi să le zici gunoieri, au uniformele curate lună.
Mi-am clarificat cum merge treaba cu returnatul PET-urilor: la raft e afişat preţul produsului propriu-zis, iar lângă e scrisă mic taxa de ambalaj. Pe bon sunt trecute tot separat. Deci dacă ai puţini bani la tine trebuie să fii atent la calcule sa incluzi suprataxa, altfel o să ai surprize la casă. Evident, când ai terminat de băut ce-i în sticlă o aduci înapoi la magazin, o bagi într-un automat şi ţi se returnează taxa sub forma unui bon pe care-l dai la casă şi ţi se scade din valoarea cumpărăturilor. Alt lucru drăguţ, nu ştiu dacă sunt obligaţi prin lege sau pur şi simplu sunt nemţi, în alt colţ al etichetei e trecut mic preţul pentru 1 kg sau 1L de produs, astfel că poţi să compari de exemplu un sixpack de beri la 0,33L cu o ladă de 20x0,5L sau un caşcaval ambalat la 250g cu unul la 400g fără să trebuiască să calculezi. Revenind la PET-uri (că la sticlele de sticlă taxa de ambalaj e mică şi oricum se practică şi la noi returnatul), mi s-ar părea foarte tare să se implementeze şi-n România aşa ceva. Pe lângă aspectele negative gen "încă o coadă la care trebuie să stau" şi "alţi bani daţi aiurea la firma care implementează sistemul", când ştii că fiecare PET aruncat aiurea te costă 1 leu poate o să vedem mai puţin gunoi plutind pe râu sau zăcând pe pajişte. 1 leu e o taxă rezonabilă, având în vedere că atât e aici, unde preţul produsului propriu-zis e cam cât e şi la noi. Atât.

Un comentariu:

  1. Notez faptul ca si in Ro scrie pretul pe kg pe langa cel al produsului daca nu ma insel. Dar numai la anumite produse - mai ales cele care vin in calitati variabile, de exemplu pachete de cascaval, bucati de carne, etc.

    RăspundețiȘtergere